115
Foto: 4CastMedia AS
SWITCH SECTION

Smelt snøen uten å tømme lommeboka

Selv om strømprisene er høye, er det fullt mulig å bruke varmematter for å smelte snø og is rundt huset uten at kostnadene løper løpsk.

For Isfritt AS

Henning Femtefjell

Isfritt AS

28. oktober 2021
For Isfritt AS

Henning Femtefjell

Isfritt AS

28. oktober 2021
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211028092243500.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211028092243500.jpg?maxwidth=900
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
0

Varmematter med integrerte varmekabler er en smart og effektiv måte å smelte snø på. De egner seg både i trapper, på gangstier rundt huset, under varmepumpen og andre steder du trenger å holde is og snø borte. De er dessuten enkle å montere og koble til uten at du trenger å bruke elektriker.

Da de går på strøm er det imidlertid noen som lurer på om det ikke blir uforholdsmessig dyrt, særlig nå som strømprisene ligger på rekordhøye nivåer. Vi mener imidlertid at du ikke trenger å bekymre deg for dette.

Hvis vi tar utgangspunkt i at du har fem varmematter i størrelsen 25x70 cm som sørger for å holde trappen isfri, samt fem matter i størrelsen 60x90 cm som holder gangstien til garasjen fri for is, vil mattene har en totaleffekt på 1550 watt. Dersom de står på hele døgnet vil det tilsvare et døgnforbruk på 37,2 kWh. Det koster deg ca. 50 kroner dersom vi legger til grunn en strømpris på rundt 1,5 per kWh, inklusive nettleie og offentlige avgifter.

Du bruker dem ikke så ofte

Det er imidlertid svært usannsynlig at du kommer til å bruke mattene på en slik måte, for som regel trenger du kun å bruke dem noen timer av gangen. For eksempel fordi du trenger å smelte snø på trappen og bort til garasjen før du skal ut om morgenen eller før du kommer hjem på ettermiddagen. Mattene kan nemlig smelte inntil 6 cm snø i timen. Du er med andre ord ikke avhengig av kontinuerlig varme for å holde trapper og gangstier frie for is og snø. De kan dessuten smelte forholdsvis tykk is i løpet av noen timer dersom du legger dem oppå is som allerede har dannet seg.

Sier vi at du bruker mattene syv timer i løpet av døgnet er kostnaden snaut 17 kroner med en strømpris på 1,5 per kWh. For å gi en pekepinn på hvor mange dager du trenger å bruke dem, kan vi se litt nærmere på antall vinterdager i løpet av et år. Tall fra Meteorologisk Institutt viser at Oslo hadde 96 vinterdager i snitt i perioden 1991 – 2020. I Tromsø var det i snitt 138 vinterdager i samme periode. Bruker du mattene syv timer samtlige vinterdager, vil det altså koste deg ca. 1600 kroner i Oslo og ca. 2300 kroner i Tromsø dersom strømprisen er 1,5 per kWh.

Det er vel ikke så ille når gevinsten er at du slipper snømåking på travle morgener og at hele familien kommer seg trygt ned trappen og bort til garasjen? Dersom strømprisene synker til mer normale nivåer, vil selvsagt kostnadene til snøsmeltingen bli enda lavere.

Smart styring gjør det enklere

For å påvirke strømforbruket, og dermed kostnadene til smelting av is og snø, bør du bruke smart teknologi i stedet for å huske på å plugge inn og dra ut støpselet hver eneste dag. I IsFritts utvalg av tilbehør finner du for eksempel Frostguard Control, som bidrar til at frostbeskyttelsen skjer på en energisparende og økonomisk måte. Den sørger for at varmemattene ikke slås på før omgivelsestemperaturen nærmer seg frysepunktet. Frostguard Control plugges enkelt inn i en utendørs stikkontakt og kobles til varmemattene.

En annen løsning er vår Smart Utendørs Wifi stikkontakt. Den plugges inn i en utendørs stikkontakt, kobles til det trådløse nettverket i huset og gjør at du kan styre varmemattene dine med telefonen. Det inkluderer selvsagt muligheten for å slå dem av og på, men enda viktigere er at du kan sette opp tidsplaner slik at varmemattene slår seg av og på automatisk til gitte tidspunkter. På den måten har du alltid full kontroll på hvor lenge mattene står på.

I appen som følger med kan du dessuten overvåke strømforbruket og sette i verk tiltak dersom du ser at forbruket blir for høyt. Smart Utendørs Wifi stikkontakt fungerer sammen med talstyringssystemer som Amazon Alexa og Google Home.

4322
b-0TrueFalse
left -1 b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211001104538164.png #FFFFFF
Les også